Vergelijken trouwen binnen-en buitenland

Hét belangrijkste moment in je leven: trouwen. Voor je bruiloft wil je natuurlijk alles uit de kast halen en een ervaring beleven die je nooit zal vergeten. Een mooie trouwlocatie is dan ook van essentieel belang. Trouwen kan zowel in het binnen- als buitenland en om de keuze voor u makkelijker te maken hebben wij de voor- en nadelen gezet van trouwen in het binnen- of buitenland. 

Binnenland 

Voordelen 

Een makkelijk, simpel voordeel van trouwen in het binnenland is dat het redelijk dicht bij huis is. Om deze reden zal dat ook in de kosten besparen, omdat je bijvoorbeeld geen vliegtickets hoeft te kopen. Daarnaast zou het kunnen zijn dat, als je in het buitenland gaat trouwen, er voor kiest om een klein aantal gasten uit te nodigen om de kosten te beperken. In Nederland zullen de meeste gasten zelf over een voertuig beschikken en kan je meer mensen uitnodigen. 

Nadelen 

Een nadeel van trouwen in het binnenland kan zijn dat het weer erg tegenzit. Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, wat inhoudt dat Nederland milde winters heeft, milde zomers en dat er neerslag valt gedurende het hele jaar. Je bent dus nooit zeker van echt lekker weer in tegenstelling tot landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Portugal. 

Buitenland 

Voordelen 

De voordelen aan trouwen in het buitenland is ten eerste, natuurlijk, dat de natuur er vaak een stuk mooier is dan in Nederland. Denk hierbij dan aan trouwen in de bergen of aan een mooie kust.  

Een tweede voordeel is dat je meestal niet een dag verblijft in het buitenland, maar meerdere dagen, waardoor je nog meer kunt genieten van de omgeving en de cultuur daar.  

Ten slotte is het natuurlijk een prachtige, unieke ervaring om te trouwen in het buitenland. Zowel voor het bruidspaar als voor de genodigden. Een unieke ervaring om nooit te vergeten. 

Nadelen 

Als je in het buitenland wilt gaan trouwen dan zitten daar een aantal regels aan die in dat land gelden. Nadat je getrouwd bent moet in de meeste gevallen de huwelijksakte gelegaliseerd worden door de autoriteiten van het land waar jullie zijn getrouwd. Hierna moet de huwelijksakte gelegaliseerd worden door de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in het desbetreffende land.  

Legalisatie is in feite een extra controle waardoor de Nederlandse autoriteiten weten dat het gaat om een geldig (huwelijks)document. Kun je niet zelf voor de benodigde legalisaties zorgen? Dan kan de legalisatieafdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor jullie bemiddelen bij het verkrijgen van de legalisaties. Voorwaarde is wel dat jullie de Nederlandse nationaliteit hebben, maar hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht.  

Daarnaast zal de reis ernaartoe en het verblijf daar erg prijzig zijn. Helemaal als het bruidspaar er voor kiest de reis te bekostigen voor de uitgenodigden.

Vergelijking in kosten 

De kosten van een bruiloft verschilt per bruidspaar. Elk bruidspaar heeft weer andere wensen en behoeften wat het verschil maakt in de uiteindelijke uitgaven.  

De totale kosten om te trouwen in Nederland zijn gemiddeld €14.000,-. Dit is een gemiddelde prijs voor een bruiloft met 50 personen.  

Voor het voorbeeld in het buitenland hebben we Spanje genomen. De kosten om daar te trouwen liggen rond de €11.000,-. Hier is dan meegerekend dat het voor 35 gasten is met 2 overnachtingen, 2 diners en een feest inclusief hapjes, drankjes en een DJ. In het bedrag zitten nog niet de reiskosten inbegrepen.  

Kortom, er is geen duidelijke winnaar in dit verhaal. Dat is allemaal afhankelijk van jullie wensen, behoeften en budget.